LUMEA PESTE 50 DE ANI

INTELIGENTA ARTIFICIALAINTRODUCERE

"Scopul inteligentei artificiale este de a face computerele la fel sau poate chiar mai destepte decat oamenii. In acest context, deep learningul, una dintre cele mai inovatoare ramuri ale acestui domeniu complex, castiga din ce in ce mai mult teren. Se bazeaza pe tehnici de invatare digitale care imita modul de functionare a creierului uman in procesarea datelor si luarea deciziilor. In 2017, a devenit un must-have in domeniul auto si in cel al sanatatii, dar si in advertising".

Ce ne rezervă viitorul? Putem avea încredere în inteligența artificială și în roboți? Le vom acorda drepturi roboților sau vor fi sclavii noștri? Roboții și inteligența artificială vor ajunge să domine lumea? Vor avea aceștia conștiință? Ne vom îndrăgosti de ei, iar ei ne vor iubi? Pot fi agenții artificiali o formă a atenției și grijii pentru oameni sau un surogat nociv al afectivității umane care, de fapt, sporește alienarea? Oare noi, oamenii, vom deveni cyborgi?

Roboții și Inteligența Artificială sunt deja în lumea noastră, în viața de zi cu zi. Mai puțin vizibili astăzi, mâine vor fi pretutindeni. Se hrănesc cu date și informații pe care noi le oferim, fac acțiuni pe care le dorim sau de care ne este frică. Trăim astăzi un proces de transformare a vieții în date, a proceselor și fenomenelor lumii în algoritmi, iar din această nouă structură se ridică un viitor incert. Pe internet, în războaie, în birouri și în fabrici, în bănci și pe bursă, în știință și în divertisment, în spitale și chiar în școli, agenții artificiali și Inteligența Artificială au și vor avea locul lor.


MEDICINA

În timp ce “creierele” roboților au câștigat putere în ultimii ani, trupurile lor nu au avansat foarte mult de cele mecanice pe care le vedeți într-un sci-fi din anii 1970. Dar acum, un material nou revoluționar promite să ofere viitorilor noștri roboți-superiori cu mușchi moi, asemănători cu cei reali, dar super-puternici.

În viitorul nu atât de îndepărtat, tratamentele de medicamente ar putea fi livrate direct în zona problemei cu ajutorul unor roboți foarte mici

In viitor, IA va fi parte integranta din vietile noastre. Pacientul va fi ajutat nu doar sa isi administreze medicamentele, ci si sa controleze, sa adapteze si sa verifice eficacitatea lor. IA isi va insusi cunostinte medicale si va fi capabil sa ofere sfaturi competente intr-un timp mai scurt decat ii ia unui om sa faca acelasi lucru. In ceea ce priveste partea chirurgicala, pacientul va avea parte de un screening fizic general facut de IA. Acesta va executa si operatii robotice de inalta calitate prin compararea anatomiei pacientului cu matrite existente in sistem si va decide singur ce este diferit si cum .sa restabileasca echilibrul, sectionand si suturand cu o precizie mult mai mare decat orice chirurg uman.


TEHNICA MILITARA

Microtehnologia a început să devină din ce în ce mai interesantă, mai ales pentru Tehnica Militară. Cu cât device-urile sunt mai mici cu atât acestea sunt mai greu de descoperit de către oameni.

In concluzie, micro și nano tehnologia, vor fi din ce în ce mai folosite în urmatoarea decadă a secolului, nu doar din cauza faptului că această tehnologie devine din ce în ce mai ieftină, dar și din prisma faptului că in această sfera a tehnologiei apar zilnic noi descoperiri și idei revoluționare. Asta înseamnă de asemenea că această tehnologie va ajunge, ușor-ușor, și la piața consumatorilor de rând. În mod clar nu aceste drone militare, dar același tip de tehnologie high-tech in miniatură – plăcută atât de mult de către armată.

De obicei acest tip de tehnologie începe prin a fi folosit de către armată, dupa care un business inteligent, găsește o modalitate prin care introduce această tehnologie și pe piața consumatorilor, fie în totalitate, fie folosind doar bucați mai mici adaptate pentru această piață.


AUTOMOBILE

Dupa 25 de ani de munca, la Viena a fost prezentat in premiera mondiala Aeromobilul 3.0 creat de o firma din Slovacia. Slovacul care a infiintat un departament special pentru design al mijloacelor de transport in cadrul Academiei de Arte Fine, Stefan Klein, s-a ocupat personal de realizarea acestui autovehicul, inca din anul 1989, proiect care a devenit real de-abia in anul 2010. Sa fie acesta inceputul unei schimbari iremediabile, in ceea ce priveste transportul personal? Cine nu a vazut in filme masini zburatoare? Si nu doar in filme, chiar si in realitate au fost mai multe concepte ale unor astfel de masini, prezinta Andrei Mihai Cenusa pe onlineblog.ro. Aeromobilul este aproape de pragul de finalizare, dupa care va putea fi comercializat. Totusi, din cauza certificarilor care sunt inca in derulare la slovaci si care ar putea varia de la un stat la altul, va mai dura putin pana se vor vinde primele Aeromobile. Deocamdata autovehiculul are capacitatea de a transporta doua persoane si se alimenteaza cu benzina. Pentru a decola, are nevoie de o distanta de 200 m. Distanta pentru aterizare este mai mica, de doar 50 m. Aeromobilul poate circula cu aproximativ 200 km/h.