INTELIGENTA ARTIFICIALA. LA CE NE PUTEM ASTEPTA

O privire la ce avem în prezent

In ziua de astăzi, ne aflăm la un stadiu în care sutem pe cale să dăm lovitura in ceea ce privește Inteligența Artificială (A.I.). Am avansat foarte mult in ultimii câțiva ani, dar nu am atins încă adevărata "Inteligență Artificială". Oricât de inteligenți au ajuns acum "roboții", le lipsește ceva ce face diferența dintre ei și noi, oamenii.

Conștiința


Cel mai apropiat stagiu față de Conștiința Artificială de care ne-am apropriat este Self-Learning A.I.(care invață singur). O să dau ca exemplu bot-ul OpenAI. Niște angajati de la Tesla au creat un bot care, in șase luni de "antrenament" la jocul Online DOTA, poate învinge topul 10 al celor mai buni jucători profesioniști. Este incredibil faptul că acesta învață instantaneu din eșecurile puține pe care le are, și întotdeauna pedepsește greșelile jucătorului adversar cu o finețe incredibilă.

Câte ceva despre Sophia

Probabil cel mai realistic robot humanoid cu inteligență artificială, Sophia este dovada "vie" că inteligența artificială poate fi transpusă sub forma unui om normal. Un om cu emoții, gânduri, păreri, umor e.t.c. Prima dată când am văzut-o la televizor, la un talk show, reacția ințială a fost una de neliniște, poate chiar de frică. Ar trebui să ne fie...? mai ales când luăm in considerare famioasa ei replică:

Predicții și o părere personală

Este evident, în ultimii ani tehnologia a avansat foarte rapid în domeniul roboticii și al Inteligenței artificiale. După cum merg lucrurile în prezent, pot spune cu siguranță că evoluția va deveni din ce în ce mai rapidă. Întrebarea este: e de bine sau nu? După părerea mea există trei variante:

  1. I.A. se va afla sub controlul nostru

  2. Roboții vor munci în locul nostru, iar omenirea va duce o viață plină de siguranță și prosperitate... Cel puțin până când nu începe un război bazat pe religie sau ideologii.
  3. I.A. va fi așa avansată încât își va dori drepturi egale cu ale oamenilor, caz în care:
    1. Le vom da drepturile și vom conviețui;
    2. Ne vor cuceri ți vom trăi sub dominația lor.

Concluzie

Am vorbit despre OpenAI și Sophia dar trebuie să ne gândim că în câțiva ani probabil ne vom întâlni cu IA în casa oricărui om de rând. Chit că e vorba de elctrocasnice sau pur și simplu mașina de tuns iarba IA va avea o prezență globală. Ca oameni, trebuie să înțelegem că Inteligența Artificială este un concept uimitor dar cu care nu este de jucat. În prezent, mai marii tehnologiei din viețile de zi cu zi, oameni ca Elon Musk sau Bill Gates, sunt îngrijorați de preluarea puterii de către IA, și vor să fie siguri că sunt implementate destule sisteme de siguranță, iar asta nu este întâmplător. Următorii 10 ani cred că vor fi foarte incitanți din punct de vedre al tehnologiei, iar mai departe, presupun ca vom vedea cu ochii noștri.