Procesarea limbajului natural permite masinii sa citeasca si sa inteleaga limbajele folosite de om. Multi cercetatori spera ca un sistem suficient de puternic de procesare a limbajului, ar putea invata pe cont propriu, prin accesarea bazelor de date de pe internet. Unele aplicatii derivate de aici sunt serviciile de indexare a informatiilor si de traducere computerizata.


Robotica este apropiata de I.A. deoarece e necesara pentru ca robotii sa poata naviga si manipula obiectele si sa rezolve sub-problemele adiacente de localizare (sa stie unde se afla), de cartografiere (sa invete ce e in jurul sau) si de planuire a miscarilor si traseului (sa stie cum sa ajunga acolo).


Perceptia artificiala reprezinta abilitatea de a folosi input-ul produs de senzori (camere, microfoane, sonar, etc.) pentru a deduce diverse aspecte ale lumii. Vederea computerizata reprezinta abilitatea de a analiza input-ul vizual. Probleme mai deosebite se intalnesc la sub-probleme de tipul recunoasterea vocala, faciala si a obiectelor