Cum va arăta lumea peste 50 de ani?

Home

Industria auto

Primele maşini autonome, ce vor fi capabile să se deplaseze fără intervenţia şoferului, au apărut deja din anul 2018 iar din 2020 industria constructoare de maşini se va schimba şi va începe să falimenteze treptat. Nu vei mai avea nevoie de o maşină personală. Tu şi copiii tăi vor putea chema o maşină printr-o aplicaţie mobilă. Maşina va fi fără şofer, iar tu vei achita doar cursa respectivă sau vei avea un abonament tip paușal şi mașina te va duce la destinaţie. În concluzie: nimeni nu va mai avea maşini-proprietate personală, însă toţi vom avea acces la ele.

Această schimbare va transforma oraşele astfel că parcările vor constitui doar 5% din suprafaţa acestora iar 90-95% din „fostele” terenuri de parcare vor deveni parcuri de joacă sau alte spații de dezvoltare, cercetare și inovație pentru populație.

Potrivit statisticilor, anual îşi pierd viaţa 1.2 milioane de oameni în accidente rutiere, câte un om la 100.000 de kilometri. Maşinile autonome vor salva anual vieţile a un milion de oameni, iar rata mortalităţii va fi de un om la 10 milioane de kilometri.

Companiile producătoare de maşini tradiţionale din prezent, o mare parte din ele, practic vor înceta să mai existe. Altele, precum Tesla, Google şi Apple vor revoluţiona industria auto, construind nişte calculatoare inteligente pe roţi. În prezent o mulţime de ingineri de la Volkswagen şi Audi care sunt îngroziţi de Tesla şi de posibilităţile pe care le are caută soluții pentru a se adapta noilor provocări. Odată cu apariţia automobilelor autonome asigurările auto vor deveni iniţial de 100 de ori mai ieftine, iar ulterior această afacere va dispărea complet, asta pentru că va exista comunicare între maşini, fapt care va duce la prevenirea accidentelor rutiere.

Medicina

Dispozitivele tehnologice portabile, precum FitBit, masoara cu usurinta datele medicale in timp real. Senzorii digerabili, tatuajele biometrice si cititoarele RFID pot transmite informatiile medicale si servi drept dispozitive de identificare a pacientilor.

Acesti senzori pot masura toti parametrii importanti si semnele vitale ale pacientilor, de la temperatura, la biomarkeri sanguini, transmitand in timp real datele in cloud si alertand cadrele medicale atunci cand un pacient sufera un accident vascular cerebral. Anul acesta a aparut prima pilula digitala, o pastila care contine un senzor, cu ajutorul careia medicii pot afla ce se petrece in corpul pacientilor- daca acestia respecta medicatia recomandata sau nu.

Expertii au estimat ca pacientii care nu isi iau medicamentele atrag costuri de aproape 100 de miliarde de dolari pe an si asta pentru ca li se agraveaza starea de sanatate si necesita tratament aditional. Astfel, prin intermediul acestor aplicatii se schimba comportamentului pacientilor si se reduc costurile medicale.

Noile tehnologii te ajuta sa dormi mai bine noaptea, sa mentii o tensiune arteriala optima si inima sanatoasa, iti masoara temperatura corpului, iti urmaresc greutatea corporala si promit ca te scapa de stres. Faptul ca tu singur iti poti monitoriza corpul te face mai responsabil pentru propria sanatate. Verifica inregistrarile medicale si literatura de specialitate pentru a face sugestiile de care medicii au nevoie pentru a stabili in timp record diagnosticul corect.

Insa, un dispozitiv care poate fi purtat poate afisa numai date, nu stii ce ar trebui sa schimbi. Gasirea unei solutii medicale si adoptarea unui stil de viata sanatos depinde de tine, dar interpretarea datelor necesita indrumarea unui medic.